Domácí hranolky tím správným způsobem.

by Frost

Asi začínám pomalu chápat, co mají lidi na těch blozích (blogách, bložích?) o vaření. Když jsem dnes dostal za úkol udělat perfektní domácí hranolky, první věc, co jsem udělal, bylo to, že jsem sedl k počítači a začal hledat recept. Našel jsem ho a zalíbil se mi natolik, že jsem se rozhodl ho zkusit. A musím říct, že jsem náročnější přípravy nelitoval ani na vteřinu, naopak jsem litoval, že jsem jich neudělal víc.

Ano, vím, že hranolky nejsou zrovna zdravé jídlo (i když existují tendence, které se z nich snaží udělat o něco méně nezdravé jídlo), ale já je mám prostě rád. Alespoň jednou za čas. Koupit zmrazené hranolky a udělat si je doma je běžné, chuťově celkem vyhovující a pohodlné. Ale přece jenom, to nutkání udělat si hranolky domácí mne neopouští. Nuže – do toho tedy!

Následoval jsem jednotlivé kroky poctivě krom jednoho. Nedodržel jsem doporučenou velikost jednotlivých hranolků. Ukázalo se, že je to důležitější, než se na první pohled zdá, protože ty největší nebyly úplně hotové, ale pokud nejsou rozdíly skutečně extrémní, nebude to vadit. Vše ostatní jsem dodržel, včetně krátké epizody s mrazákem.

K tomu mrazáku musím podotknout, že v receptu má evidentně své místo. Dělal jsem totiž dvě várky. První zůstala v mrazáku asi půl hodiny (což stačilo tak na vychladnutí) a druhá asi hodiny dvě (což stačilo na to, aby menší kousky začaly mrznout a stávaly se z nich ty hranolky, které známe z obchodu) a chuťový rozdíl mezi oběma várkami byl skutečně výrazný. Ne, že by ty první byly špatné, to ne. Ale hranolky z druhé várky byly opravdu skvělé.

Vzato kolem a kolem, máte-li trochu času na hrátky s kuchyňským nožem, vřele doporučuji si vyrobit předsmažené hranolky podle tohoto receptu a nechat si je klidně v mrazáku na horší časy. Věřím, že budete příjemně překvapeni.

Mimochodem, toto jsou první hranolky, které se mi podařilo udělat správně podle návodu. Když se totiž na kupovaných hranolkách píše „fritujte 2-3 minuty“, vím, že nebudou hotovy dříve než za deset. V tomto případě jsem postupoval přesně – jednu minutu předsmažení, čtyři minuty vlastní úprava. A světe, div se – vyšlo to!